Hygiënische Wanden en HACCP richtlijnen

Blog  > HACCP wand- en plafond panelen

Hygiënische HACCP wanden en plafond panelen

Elke branche waarin hygiëne een rol speelt heeft te maken met hygiënische vloeren, hygiënische wanden en hygiënische plafonds. Om volgens de HACCP richtlijnen te kunnen werken dient de basis van uw bedrijf te voldoen aan hygiëne normeringen. Een branche zoals bijvoorbeeld de vleesverwerkers of bakkerijen hebben een eigen hygiënecode waarin nadrukkelijker ingegaan wordt op de specialistische eisen en te voorkomen of te verhelpen problemen. Vleesverwerker wanden dienen tegen zwaardere impacten bestand te zijn dan een wand in een medicijn laboratorium.

Algemeen komt het erop neer dat hygiënische vloeren, hygiënisch panelen en hygiënische plafonds goed reinigbaar moeten zijn, bestand tegen reinigingsmiddelen of chemicaliën, stootvast en vloeistofdicht zijn. Een HACCP systeemplafond met haccp plafondpaneel in combinatie met wandafwerking kan een van de oplossingen zijn voor uw bedrijf.

  Vrijblijvende offerte aanvragen

  m2 wanden

  m2 plafond

  Hygiëne problemen aan uw vloeren, wanden en plafonds

  HACCP panelen

  Bacterie- of schimmelvorming is iets wat u absoluut wilt voorkomen in een ruimte waar voeding geproduceerd wordt, waar u werkt aan medicijnen of halffabricaten produceert. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er geen holle ruimtes in uw wanden ontstaan, als er holle ruimtes achter uw hygiënische wanden ontstaan dan kunnen bacteriën of ongedierte zich ongezien gaan nestelen.  Uw wand mag ook niet absorberend zijn, als er vocht in uw wanden kan trekken dan gaat dit een proces vormen wat tot schimmel of bacterie vorming kan lijden. Als u daarna deze wanden gaat schoonmaken of spuiten dan spuit u als het ware de vervuilde delen zo uw schone ruimte in.

  Bestaande wanden opgebouwd van stalen sandwichpanelen met een coating vertonen vaak schades waardoor de coating beschadigd is. Als de coating beschadigd is dan kan er vocht en productieresten achter de coating komen, er ontstaat dan een proces wat u niet kan zien, dat is geen gevaar voor de hygiëne. Daarnaast ontstaat er dan een roestproces wat uw wanden ook kwalitatief gaat aantasten, met als gevolg dat de geen draagkracht meer hebben en uiteindelijk vervangen dienen te worden. Plafonds welke lastig te reinigen zijn en waar veel onzichtbare vuilophopings mogelijkheden zijn, welke bijvoorbeeld komen door leidingen of kabelgoten zijn potentiële gevaren.

  Hygiënische wand- of plafond afwerking nodig?

  Glasbord® wandafwerking platen, de oplossing voor uw hygiëne problemen

  Glasbord® wandafwerking platen kunnen oude wanden overlagen om deze weer te laten voldoen aan de hygiënische eisen. Door de eigenschappen van de wandafwerking platen zijn deze bestand tegen vocht, chemicaliën, stootkracht, krassen. De haccp panelen kunnen direct verlijmd worden over oude tegelwanden, mits deze nog voldoende draagkracht hebben. Directe verlijming is mogelijk op elke vlakke ondergrond met voldoende draagkracht en zonder vochtproblemen. Mocht directe verlijming geen optie zijn dan kunnen we u altijd nog een andere montage optie voorleggen welke geschikt is voor uw situatie, als het om een slagerij of slachterij gaat dan zorgen wij voor de ideale vleesverwerker wanden met onze HACCP panelen.

  Door te kiezen voor wandafwerking platen van Glasbord® bent u definitief af van de absorberende voegen, scheurende tegels of loszittende tegels. Het probleem met stalen sandwichpanelen wat veel voorkomt in een hygiënische ruimtes is ook goed op te lossen met glasbord wandafwerking platen. Wanneer uw wanden nog draagkrachtig genoeg zijn maar wel beschadigd zijn of er veel deuken in zitten dan is deze wand ook prima direct te verlijmen met Glasbord® wandafwerking platen. Door directe verlijming toe te passen ontstaat er weer een nieuwe wand, welke de huidige kracht van de wand overneemt en daar de eigenschappen van Glasbord® wandafwerking platen aan toevoegt, waaronder de krasbestendigheid.

  Een hygiënisch plafond is een start van uw hygiëneplan

  Om uw ruimte naast uw wanden ook hygiënisch af te werken aan het plafond, bent u bij HAP aan het juiste adres voor haccp panelen. De manier van werken in uw hygiënische ruimte bepaald welke hygiënische plafond afwerking voor u de beste optie is. Heeft u een grootkeuken of horeca keuken dan is vaak een haccp systeemplafond een ideale optie met een gipsvinyl plafondplaat of een haccp plafondpaneel van glasbord. Met een haccp systeem plafond kiest u voor een verlaagd plafond wat hygiënisch is afgewerkt maar waar u nog wel heel makkelijk boven uw plafond kunt als er bijvoorbeeld een kabel niet goed zit of u moet bij u afzuigkap kunnen. Een haccp plafondpaneel van Glasbord® heeft als voordeel dat deze zelfs gewoon in uw horeca vaatwasser kan. Stel u wilt ook gelijk wat aan uw akoestiek doen in uw keuken dan is een gipsvinyl plafondplaat weer een betere keuze.

  HACCP Informatie

  Eigenschappen

  Eigenschappen van de foodsave panelen

  H azard
  A nalysis
  C ritical
  C ontrol
  P ionts

  Het is een voedselveiligheidssysteem. Het betekent dat een organisatie die voedsel bereidt, bewerkt en/of verkoopt nagaat (Analysis) welke onderdelen in het productie- of bereidingsproces van voedsel bedreigingen (Hazard) voor de gezondheid tot gevolg kunnen hebben. De onderdelen waar risico’s (Critical Control Points) kunnen ontstaan houdt de organisatie vervolgens nauwkeurig in de gaten. Een HACCP-plan is een gestructureerde methode om alle relevante gevaren tijdens het proces van bereiding van voedsel te elimineren, te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. HACCP omvat 7 basisprincipes die zijn beschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO). 

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan;
  2. Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast;
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan;
  4. Stel vast hoe de CCP’s bewaard worden;
  5. Leg de correctieve acties vast per CCP;
  6. Pas verificatie toe;
  7. Houd documentatie en registraties bij.

  Vrijblijvend advies en offerte

  HAP biedt u ten alle tijden de mogelijkheid om contact op te nemen voor een vrijblijvende afspraak bij u op locatie. Wij gaan dan zorgvuldig bekijken wat de huidige situatie is, wat u nieuwe situatie moet worden of wat er aangepast moet worden om een zo ideaal mogelijke situatie voor u te creëren. Daarna gaan wij een geheel vrijblijvende offerte voor u uitwerken, mocht dit passend zijn voor beide partijen dan komen onze specialistische monteurs op locatie onder begeleiding van een ervaren projectleider.

  Producten en toepassingen

  Meer toepassingsgebieden

  Onze hygiënische oplossingen zijn ook o.a. toepasbaar binnen de volgende branches:

  Slagerij

  systeemplafond montage voor slagerijen

  Visindustrie

  hygiënische vloeren wanden en plafonds voor vishandels

  AGF industrie

  Dranken industrie

  Borgesius kiest wanden en plafonds van HAP BV
  huuskes
  SCA belgie kiest voor HAP BV
  de echte bakker kiest voor HAP BV montage
  burger king
  hygiënische wanden en plafonds voor McDonald's
  wanden en plafonds voor Ben & Jerry
  subway
  Brand
  panelen en wanden voor KFC
  Johma
  Plukon food group kiest wanden en plafonds van HAP BV
  Storteboom kiest wanden en plafonds van HAP BV
  Friesland Campina kiest deuren wanden en plafonds van HAP BV
  Vion
  De Gildeslager kiest wanden en plafonds van HAP BV
  Slagerij
  Pepsico
  Keurslager
  Aware